![](/media/lib/487/n-cwiczenia-3c9e406f671e3662fe61a36ef72117ab.jpg)
Aktywność fizyczna poprawia jakość połączeń między neuronami i chroni przed alzheimerem
19 stycznia 2022, 09:15Gdy starsi ludzie pozostają fizycznie aktywni, w ich mózgach znajduje się więcej protein tworzących połączenia pomiędzy neuronami. Dzięki temu, zachowują tez sprawność umysłową. Zwiększoną ilość wspomnianych białek zaobserwowano podczas autopsji nawet w mózgach osób, które były pełne toksycznych protein powiązanych z chorobą Alzheimera i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi.
![](/media/lib/31/hamburger-189d229646d1538baa92d3108705bf29.jpg)
Zidentyfikowano "gen niezdrowego odżywiania"
12 grudnia 2008, 01:33Ponad połowa z nas posiada wariant genu, który skłania nasze organizmy do przyjmowania większych ilości pożywienia niskiej jakości.
![](/media/lib/202/n-everest-avalanche-tragedy-3c7cd2c3cdc631ae0c45a6904b95c98a.jpg)
Wirtualna wspinaczka na szczyt Everestu
19 sierpnia 2014, 06:23Organizacja charytatywna American Himalayan Foundation Sherpa Family Fund stworzyła interaktywną witrynę Everest Avalanche Tragedy, dzięki której można cyfrowo wspiąć się na Mount Everest. Fundacja chce w ten sposób upamiętnić i zebrać fundusze dla rodzin 16 Szerpów, ofiar tegorocznej lawiny. Inicjatywę wspierają Discovery oraz podróżnik Joby Ogwyn.
![](/media/lib/494/n-mikrokapsulki-29ae462eb2ff6f0d7b60f1f00cfdbc5d.jpg)
Politechnika Łódzka: innowacyjne mikrokapsułki miodu
9 marca 2022, 11:18Stosując naturalne polimery izolowane z otrąb żyta i wytłoków siemienia lnianego, naukowcy z Politechniki Łódzkiej (PŁ) uzyskali innowacyjne mikrokapsułki miodu. Dzięki temu udało się ograniczyć straty związków bioaktywnych miodu, związane z oddziaływaniem soku żołądkowego i enzymów trawiennych. Łodzianie przeprowadzili badania in vitro, które dały bardzo dobre rezultaty.
![](/media/lib/32/wulkan-7c13b6cec16005bf4046fe2c1489b93b.jpg)
Chłodzące wulkany
6 stycznia 2009, 12:48W Nature Geoscience ukazał się artykuł, którego autorzy dowodzą, że w ciągu ostatni 450 lat duże erupcje wulkaniczne prowadziły do tymczasowego obniżenia temperatury planety. W XX wieku efekt ten został przed nami ukryty przez ogólny wzrost temperatur.
![](/media/lib/103/n-placz-38e6533dada2993927f810b804b6c733.jpg)
Na ratunek potomstwu
19 września 2014, 11:21Płacz młodych różnych gatunków ssaków jest do siebie niezwykle podobny. Zarówno naukowcy jak i właściciele domowych zwierząt wiedzą, że emocjonalnie reagujemy na dźwięk rozpaczy naszego pupila. Jednak to podobieństwo dźwięków oraz reakcja mogą być wynikiem udomowienia psów czy kotów.
![](/media/lib/502/n-solanka-ac0e5e032e66f96c09b9eb6e862450db.jpg)
Naukowcy z Politechniki Wrocławskiej sprawdzą, czy z geotermalnej solanki można pozyskiwać lit
6 maja 2022, 06:43Naukowcy z Politechniki Wrocławskiej stoją na czele międzynarodowej grupy badawczej prowadzącej wraz z partnerami biznesowymi projekt, którego celem jest sprawdzenie możliwości pozyskiwania cennych metali z wód podziemnych. Uczeni zbadają solanki znajdujące się na terenie Polski, Czech, Słowacji, Węgier, Hiszpanii i Portugalii. Projektem BrineRIS kieruje dr Magdalena Worsa-Kozak z Wydziału Geoinżynierii, Górnictwa i Geologii PWr.
![](/media/lib/42/splesnialy-chleb-919ebf79306ba6625596d431f327b934.jpg)
Przewaga lodówki nad sklepową półką
27 stycznia 2009, 10:06Dlaczego ktoś, kto nigdy nie kupiłby w sklepie przeterminowanego serka, smaruje sobie nim kanapkę, jeśli twarożek zdążył wcześniej trafić do jego lodówki? Sankar Sen i Lauren G. Block z College'u Barucha postanowili sprawdzić, co właściwie wpływa na zmianę jednostkowych standardów świeżości (Journal of Consumer Research).
Nowy sposób na zrewolucjonizowanie reklamy?
21 października 2014, 10:41Nieznaczne przesunięcie podkładu muzycznego w stosunku do reklamy poprawia jej zapamiętywanie. Andy Rogers Uniwersytetu w Huddersfield przedstawił wyniki swoich badań na konferencji Międzynarodowego Stowarzyszenia Muzyki Komputerowej w Atenach.
![](/media/lib/373/n-businesswoman-0ef162c31f5c82132a90b8612675a3ef.jpg)
Większość ludzi nie chce bogacić się bez ograniczeń
24 czerwca 2022, 06:01Przyjmowane w ekonomii założenie, że wszyscy ludzie są motywowani przez nieograniczone pragnienia, napędzani konsumpcjonizmem i chcą ciągle gromadzić jak najwięcej dóbr, jest nieprawdziwe, stwierdzają autorzy nowych badań. Założenie to znajduje swoje odbicie w polityce rządów, przedsiębiorstw czy w sposobie działania reklamy.